ingeborg tysse / WILD WATCH
24.04 - 22.06
Utenfor kvitrer fuglene, og våren har tilsynelatende meldt sin ankomst. Trekkfuglene kommer tilbake fra sin overvintring i en annen verden – men til feil sted og feil tid. Den tidlige sommeren har lurt dem trill rundt.
Innenfor møter vi fuglene, eller deler av dem, både i bur og i frie men fragmenterte tilstander, i metamorfe og symbiotiske sammensmeltninger med habitatene sine, som består av deres egen natur, men også menneskets forvandling av den. De er kommet til et annet univers, og huset er blitt deres biotop. I en sfære av magisk realisme har også selve tiden hoppet ut av klokkeburet sitt, og etterlatt seg en rift i sløret mellom verdener.
På samme måte som buret er klokken et symbol på menneskets trang til å kontrollere det ville. Behovet for å eie, begripe, forkaste og forfine. Armbåndsuret er menneskets seier over tiden, vi eier tiden og smykker oss med den. I WILD WATCH kommer dobbeltbetydningen av ordet «watch» frem; sammensmeltningen av det å holde øye med noe og passe på det, og å objektivisere det. På en måte fungerer klokker som proteser for en del av oss vi ikke kan styre. Kanskje skulle en klokke heller vært som et øre, en tidssans som lyttet istedenfor å fange og kontrollere.
Forankret i det som er uønsket og stuet bort, gir Tysse nytt liv til funne elementer som hun danderer og pynter. Alt fra fuglevinger til løv, felger og trestokker gis omsorg, og kobles sammen i kontemporære myter. Fuglen er til stede som en overordnet mytisk skikkelse og metafor for det frie, som beveger seg i en sfære hvor menneskets grenser, strukturer og hierarkier ikke eksisterer. For å oppleve denne friheten har mennesket laget flymaskiner som etterligner fuglene og tar oss med opp i himmelen, men som også tar livet av fuglene og habitatene deres hver eneste dag. For Tysse er arbeidet med fugler også personlig, og som barn av en ornitolog viser verkene fragmenterte minner fra en oppvekst som fuglevokterens datter.
I myter og folklore er fuglers oppførsel og sykluser forbundet med advarsler og tegn for fremtiden. Uglen symboliserer visdom og klokskap, har forbindelser til underverdenen, og kan varsle om døden. Hvor paradoksalt er det ikke at flere uglearter er utrydningstruet?
Ingeborg Tysse (f. 1992, Stavanger) er utdannet fra Kunstakademiet i Bergen, Kunstakademiet på Island og Kunsthøgskolen i Oslo. Hennes multimediale praksis tar form som skulptur, installasjon, digitalvev, kostyme, og video. Tysse har hatt separatutstillinger ved L21 Gallery, Hordaland Kunstsenter og Galleri Memphis. Hun har også deltatt på utstillinger ved blant annet Bergen Kunsthall, KUNO Biennale i Vilnius, Bangkok Art and Culture Centre og Gamle Munchmuseet i Oslo.
Utstillingen er støttet av KiN og Kulturrådet