KAIA HUGIN / ØYEBLIKKSKULPTURER
28.08.2021 - 09.01.2022
Kaia Hugins kunstnerskap er forankret i en verden der det fysiske og reelle – kroppen, naturen og tyngdekraften – smelter sammen med drømmenes og den abstrakte erfaringens logikk. Sammenblandingen «det mulige umulige» er sentral i hennes undersøkelser av temaer som fremmedgjøring, mortalitet, utholdenhet og håp.
I åtte store veggmontre på Carl Berners T-banestasjon presenteres publikum for en serie fotografier kalt «Øyeblikkskulpturer». Serien drar veksler på skulptur like mye som på den fotografiske tradisjonen. Tittelen henger sammen med fotografienes tilblivelse – i korte øyeblikk eksisterte skulpturene – akkurat lenge nok til å avfotograferes, før enkelte av dem brant opp eller sprakk. Fotografiene balanserer mellom letthet og tyngde, banaliteter og det universelle; evigheten er lappet sammen med en klesklype, hammeren forsøker å bøte på sin egen uopprettelige skade. Tre ruller med husholdningstape inntar en sakral form som favner et brennende stearinlys.
Motivene i fotografiene er i transit. Det handler om basale behov og korte glimt – forgjengelighet og sårbarhet, uante muligheter og det evige øyeblikket.
Kaia Hugin (f. 1975, Oslo) har bakgrunn fra samtidsdans og studier i kunsthistorie. Videre tok hun sin MFA ved Kunsthøgskolen i Bergen i 2011. Hennes separatutstillinger inkluderer Fotogalleriet Format, Malmö (2016), Vigeland-Museet, Oslo (2015), Sandefjord Kunstforening (2017), Kunsthall 3,14, Bergen (2015) og Oslo Kunstforening, Oslo (2013). Hugins arbeider har vært vist i gruppeutstillinger ved visningssteder som Muratcentoventidue Artecontemporanea, Bari, Italia (2018), Hayward Gallery, London (2017), Høstutstillingen ved Kunstnernes Hus, Oslo (2014 og 2012), Frankfurt Kunstverein, Frankfurt (2014), Whitechapel Gallery, London (2014), og La Capella, Barcelona (2013).
Støttet av: Fond for lyd og bilde og Norsk fotografisk fond (Nofofo)
PROSJEKTROM CARL BERNER
Prosjektrom Carl Berner er et eksperimentelt visningssted som er utfordrende og aktiviserende for både kunstnerne og publikum. Mange av kunstnerene som stiller ut i rommet gjør stedsspesifikke prosjekter som er relatert til nærmiljøet.
Det er påkrevd at alle utstillinger tar rommet og stedet i betraktning. Stedet er et ikke-konvensjonelt visningssted og dette gjør at utstillingene treffer mange forskjellige publikumsgrupper og skaper nye og spennende møter i relasjonen kunstner - kunst - sted - betrakter.
Utstillingene i prosjektrommet velges av Norsk Billedhoggerforenings galleriråd.
Prosjektrommet består av en galleridel på 60kvm, samt 8 store montre. Utstillingene skiftes to ganger årlig og fungerer som en slags temporære utsmykkinger.
Prosjektrommet drives i samarbeid med Sporveien.