IVAN GALUZIN / SEAT-OF-THE-PANTS
13.03.- 14.06.2020
Norsk Billedhoggerforening er stolte av å presentere en separatutstilling med Ivan Galuzin. Med dypdykk inn i menneskehetens evige fasinasjon for stjernehimmelen, og de svarene som har vært søkt og fortsatt søkes gjennom både vitenskap og religion, presenterer Galuzin oss for en serie skulpturer og installasjoner som kan virke som en advarsel; både for vår egen lille eksistens, men også for store universelle spørsmål.
Tittelen seat-of-the-pants er et uttrykk som stammer fra luftfart, fra den tiden før flyene ble utstyrt med instrumenter som kunne avhjelpe styringen av flyet. I situasjoner med for lite eller ingen sikt måtte pilotene styre basert på erfaring og hvordan situasjonen i flyet føltes på kroppen. Kroppens største berøring med flyet var gjennom setet og piloten kunne dermed kjenne med bakenden om flyet for eksempel ristet, krenget eller mistet høyde og gav en følelse av vektløshet.
Tittelen tilfører utstillingen mange lesningsmuligheter. Er det en beskrivelse av kunstnerens metode? Er det en overbevisning om at vi er fremmedgjort og at nøkkelen til svaret på de store spørsmål må søkes gjennom en nærere kontakt med våre omgivelser? Eller er det bare en brikke i Galuzins store puslespill?
Alle verkene i utstillingen er nyproduksjoner og kan oppleves individuelt eller som en totalinstallasjon med et slags narrativ som binder dem sammen. Narrativet er ikke lineært, men fremstår snarere som en fortelling der et vell av referanser settes sammen til et fascinerende hele. Resultatet er en utstilling hvor tidsbegrepet kollapser: Virkelighet og fiksjon blandes sammen, mytologi og vitenskap eksisterer side om side og apokalyptiske ideer, nostalgi og humor får spille sammen. Utstillingen treffer mange av samtidens strømninger, som for eksempel det antroposcene, økologi, materialitet og nærhet til naturen, selv om det ikke nødvendigvis er Galuzins intensjon å passe inn i dette.
Galuzin har med seat-of-the-pants i større grad enn tidligere tatt steget ut i rommet og vekk fra maleriet og flaten. Han har i mange år jobbet konseptuelt med menneskekroppen som referanseramme men i denne utstillingen er blikket vendt ut og opp mot stjernehimmelen og man kan spore en ny retning i Galuzins kunstnerskap både formalt og tematisk. Men som Galuzin selv lakonisk uttaler det: Vi er alle stjernestøv.
Ivan Galuzin (f. 1979, Murmansk, Russland) er utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo. Ivan Galuzin har gjennomført en rekke separatutstillinger i Norge og utlandet som bl. a. Island, Oslo (2017), Unge Kunstneres Samfund, Oslo (2014), Konkret gallery, Vestfossen (2013) og Kunstnerforbundet, Oslo (2012). Verk av Galuzin har vært inkludert i utstillinger på bl.a. Kristiansand Kunsthall (2018), Stavanger Kunstmuseum (2016), Astrup Fearnley Museet, Oslo (2015), Kunstnernes Hus, Oslo (2015) og Moscow Museum of Modern Art, Moskva (2014). Som kurator har Galuzin blant annet samarbeidet med Nordnorsk kunstmuseum, Tromsø (2015-2016) og Pikene på Broen, Kirkenes. Ivan Galuzin har vært en av initiativtagerne til visningsstedene Galuzin gallery og driver også Gallery Ч9 sammen med Glafira Severianova i Murmansk. Galuzin er representert i flere samlinger, deriblant Nordnorsk Kunstmuseum, Astrup Fearnley Museet, Vestfossen Kunstlaboratorium og Norges Bank.
Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd, Billedkunstnernes Vederlagsfond (BKV) og Oslo kommune
Takk for samarbeidet med Re-show og Tre-verk-stedet AS
Utstillingen har også YouTube-kanal, som kan besøkes på nett: https://www.youtube.com/channel/UC3wvc12LZXpEfSd4eM-I8KQ/videos